przepis-11
297649087_1107781033485638_5599067556565556512_n

O AUTORZE:

Cześć! Jestem Aneta Lizogub i dietetyką, a dokładnie dietą ketogeniczną zajmuję się już od wielu lat. To moja pasja i jednocześnie pomysł na życie. Przygotowuję gotowe jadłospisy, pomagam skutecznie chudnąć i opowiadam, na czym tak właściwie polega dieta ketogeniczna. Chętnie dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc innym wprowadzić w życie model żywienia w ramach diety keto. Dieta niskowęglowodanowa pomogła mi odzyskać zdrowie i całkowicie odmienić swoje życie. W praktyce działam jako dietetyk, a od kilku lat stosuję ketogeniczny model żywienia. Stawiam na proste rozwiązania i ciągłe szkolenia – dla mnie dieta keto nie ma żadnych tajemnic!

Babeczki z truskawkami

Ten przepis przypomina wiele klasycznych przepisów na diecie ketogenicznej, jeśli chodzi o słodkości. Mamy masło, mascarpone, wiórki kokosowe wszystkie to istne bomby kaloryczne. Dlatego warto stosować je z odpowiednim umiarem, te babeczki smakują obłędnie, wątpię, że uda się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej. 😀

A dwie sztuki to już raptem 640 kalorii! O matulu sporo… szczególnie jeśli nasze zapotrzebowanie oscyluje w granicach 1800 kcal, a nie pałamy entuzjazmem do aktywności fizycznej. Na diecie ketogenicznej bardzo łatwo o nadwyżkę kaloryczną właśnie za sprawą chętnie używanych produktów do deserów typu mascarpone, masło, śmietanka 30% miejcie to na uwadze i wliczajcie to w swoje zapotrzebowanie.

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 5 porcji

Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 7 g | Tłuszcze: 30 g | W. netto: 10 g | 320 kcal

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 70 g wiórków kokosowych (najlepiej te bardzo drobne lub zmiel)
  • 30 g roztopionego masła
  • 150 g mascarpone
  • 3 łyżki erytrytolu (lub więcej ja lubię mniej słodkie)
  • kilka truskawek

WYKONANIE

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Żółtka ubijamy z erytrytolem na puszystą jasną masę, dodajemy mascarpone, wiórki i masło, mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
  3. Do całości dodajemy białka I mieszamy szpatułką delikatnie, ale dokładnie.
  4. Przekładamy do dowolnych foremek, dodajemy pokrojone truskawki I pieczemy w 170° 15 minut do suchego patyczka.