Ten przepis przypomina wiele klasycznych przepisów na diecie ketogenicznej, jeśli chodzi o słodkości. Mamy masło, mascarpone, wiórki kokosowe wszystkie to istne bomby kaloryczne. Dlatego warto stosować je z odpowiednim umiarem, te babeczki smakują obłędnie, wątpię, że uda się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej. 😀
A dwie sztuki to już raptem 640 kalorii! O matulu sporo… szczególnie jeśli nasze zapotrzebowanie oscyluje w granicach 1800 kcal, a nie pałamy entuzjazmem do aktywności fizycznej. Na diecie ketogenicznej bardzo łatwo o nadwyżkę kaloryczną właśnie za sprawą chętnie używanych produktów do deserów typu mascarpone, masło, śmietanka 30% miejcie to na uwadze i wliczajcie to w swoje zapotrzebowanie.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 5 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 7 g | Tłuszcze: 30 g | W. netto: 10 g | 320 kcal
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 70 g wiórków kokosowych (najlepiej te bardzo drobne lub zmiel)
- 30 g roztopionego masła
- 150 g mascarpone
- 3 łyżki erytrytolu (lub więcej ja lubię mniej słodkie)
- kilka truskawek
WYKONANIE
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ubijamy z erytrytolem na puszystą jasną masę, dodajemy mascarpone, wiórki i masło, mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
- Do całości dodajemy białka I mieszamy szpatułką delikatnie, ale dokładnie.
- Przekładamy do dowolnych foremek, dodajemy pokrojone truskawki I pieczemy w 170° 15 minut do suchego patyczka.