przepis-3
297649087_1107781033485638_5599067556565556512_n

O AUTORZE:

Cześć! Jestem Aneta Lizogub i dietetyką, a dokładnie dietą ketogeniczną zajmuję się już od wielu lat. To moja pasja i jednocześnie pomysł na życie. Przygotowuję gotowe jadłospisy, pomagam skutecznie chudnąć i opowiadam, na czym tak właściwie polega dieta ketogeniczna. Chętnie dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc innym wprowadzić w życie model żywienia w ramach diety keto. Dieta niskowęglowodanowa pomogła mi odzyskać zdrowie i całkowicie odmienić swoje życie. W praktyce działam jako dietetyk, a od kilku lat stosuję ketogeniczny model żywienia. Stawiam na proste rozwiązania i ciągłe szkolenia – dla mnie dieta keto nie ma żadnych tajemnic!

Jajka sadzone z sałatką

Jeśli znudziła Cię klasyczna jajecznica, ale samych jajek jeszcze nie masz dość to dla Ciebie! W kuchni nie musi być nudno, może być prosto, szybko i jednocześnie ciekawie. Takie właśnie jest to danie.

Zachowujesz odżywczość posiłku za sprawą jajek, które smażą się szybko, a Ty w międzyczasie przygotowujesz niebanalną sałatkę, która z pewnością zaskoczy Cię smakiem.

Bardzo lubię owoce w sałatkach, dodają słodyczy i kwaśności jednocześnie. Mam dla Ciebie małą podpowiedź odnośnie do jajek – płynne żółtko pozwala zachować więcej wartości odżywczych, jeśli takie lubisz, korzystaj z tej cennej formy. Dodatkowo dodaje niepowtarzalny smak, uwielbiam je szczególnie z purée z kalafiora mniam!

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 30 g | Tłuszcze: 48 g | W. netto: 7 g | 612 kcal

SKŁADNIKI

  • 30 g szynka szwarcwaldzka
  • 3 szt. jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g borówki
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 15 g migdałów
  • garść roszponki

WYKONANIE

  1. Usmaż jajka sadzone na 1 łyżce oliwy
  2. Wyłóż na talerz pozostałe składniki
  3. Polej oliwą (1 łyżka)