Jeśli znudziła Cię klasyczna jajecznica, ale samych jajek jeszcze nie masz dość to dla Ciebie! W kuchni nie musi być nudno, może być prosto, szybko i jednocześnie ciekawie. Takie właśnie jest to danie.
Zachowujesz odżywczość posiłku za sprawą jajek, które smażą się szybko, a Ty w międzyczasie przygotowujesz niebanalną sałatkę, która z pewnością zaskoczy Cię smakiem.
Bardzo lubię owoce w sałatkach, dodają słodyczy i kwaśności jednocześnie. Mam dla Ciebie małą podpowiedź odnośnie do jajek – płynne żółtko pozwala zachować więcej wartości odżywczych, jeśli takie lubisz, korzystaj z tej cennej formy. Dodatkowo dodaje niepowtarzalny smak, uwielbiam je szczególnie z purée z kalafiora mniam!
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 30 g | Tłuszcze: 48 g | W. netto: 7 g | 612 kcal
SKŁADNIKI
- 30 g szynka szwarcwaldzka
- 3 szt. jajko
- 2 łyżki oliwy
- 30 g borówki
- 2 łyżki pestek granatu
- 15 g migdałów
- garść roszponki
WYKONANIE
- Usmaż jajka sadzone na 1 łyżce oliwy
- Wyłóż na talerz pozostałe składniki
- Polej oliwą (1 łyżka)