Do tofu podchodziłam kilkukrotnie jak pies do jeża… Pierwsze próby były wybitnie nieudane, a to za sprawą braku umiejętności w jego przyrządzeniu. Teraz wiem już jak się z nim obchodzić i polubiłam go w wielu wersjach.
Po przetestowaniu go na wytrawnie przyszedł czas na słodkości- to był strzał w 10! Ten przepis powtarzałam już kilkukrotnie i bardzo mi smakuje. Jak każdy sernik powinien odstać swoje w lodówce (najlepiej na noc).
Będziecie zaskoczeni smakiem! Jest kremowy i delikatny, jeśli nie powiecie gościom, z czego został wykonany nie zorientują się. Nie pomijajcie soku z cytryny, pomaga zakwasić tofu, dodatek aromatu waniliowego jest równie istotny dla bardziej sernikowego posmaku.
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 8 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 8 g | Tłuszcze: 11 g | W. netto: 4g | 150 kcal
SKŁADNIKI
2 jajka
360 g tofu
20 g roztopionego masła
150 g napoju sojowego
6 łyżek soku z cytryny
30 g budyniu waniliowego
100 ml śmietanki 30%
90 g erytrytolu
WYKONANIE
- Zblenduj na gładko wszystkie składniki.
- Piecz wszystko w 180 stopniach ok. 40 minut (metoda suchego patyczka) blaszka 18 cm.