przepis-12
297649087_1107781033485638_5599067556565556512_n

O AUTORZE:

Cześć! Jestem Aneta Lizogub i dietetyką, a dokładnie dietą ketogeniczną zajmuję się już od wielu lat. To moja pasja i jednocześnie pomysł na życie. Przygotowuję gotowe jadłospisy, pomagam skutecznie chudnąć i opowiadam, na czym tak właściwie polega dieta ketogeniczna. Chętnie dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc innym wprowadzić w życie model żywienia w ramach diety keto. Dieta niskowęglowodanowa pomogła mi odzyskać zdrowie i całkowicie odmienić swoje życie. W praktyce działam jako dietetyk, a od kilku lat stosuję ketogeniczny model żywienia. Stawiam na proste rozwiązania i ciągłe szkolenia – dla mnie dieta keto nie ma żadnych tajemnic!

Keto sernik bez sera

Do tofu podchodziłam kilkukrotnie jak pies do jeża… Pierwsze próby były wybitnie nieudane, a to za sprawą braku umiejętności w jego przyrządzeniu. Teraz wiem już jak się z nim obchodzić i polubiłam go w wielu wersjach.

Po przetestowaniu go na wytrawnie przyszedł czas na słodkości- to był strzał w 10! Ten przepis powtarzałam już kilkukrotnie i bardzo mi smakuje. Jak każdy sernik powinien odstać swoje w lodówce (najlepiej na noc).

Będziecie zaskoczeni smakiem! Jest kremowy i delikatny, jeśli nie powiecie gościom, z czego został wykonany nie zorientują się. Nie pomijajcie soku z cytryny, pomaga zakwasić tofu, dodatek aromatu waniliowego jest równie istotny dla bardziej sernikowego posmaku.

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość: 8 porcji

Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 8 g | Tłuszcze: 11 g | W. netto: 4g | 150 kcal

SKŁADNIKI

2 jajka
360 g tofu
20 g roztopionego masła
150 g napoju sojowego
6 łyżek soku z cytryny
30 g budyniu waniliowego
100 ml śmietanki 30%
90 g erytrytolu

WYKONANIE

  1. Zblenduj na gładko wszystkie składniki.
  2. Piecz wszystko w 180 stopniach ok. 40 minut (metoda suchego patyczka) blaszka 18 cm.