przepis-10
297649087_1107781033485638_5599067556565556512_n

O AUTORZE:

Cześć! Jestem Aneta Lizogub i dietetyką, a dokładnie dietą ketogeniczną zajmuję się już od wielu lat. To moja pasja i jednocześnie pomysł na życie. Przygotowuję gotowe jadłospisy, pomagam skutecznie chudnąć i opowiadam, na czym tak właściwie polega dieta ketogeniczna. Chętnie dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc innym wprowadzić w życie model żywienia w ramach diety keto. Dieta niskowęglowodanowa pomogła mi odzyskać zdrowie i całkowicie odmienić swoje życie. W praktyce działam jako dietetyk, a od kilku lat stosuję ketogeniczny model żywienia. Stawiam na proste rozwiązania i ciągłe szkolenia – dla mnie dieta keto nie ma żadnych tajemnic!

Pudding z dyni

To propozycja szybkiego śniadania dla osób zmagających się z insulinoopornością. Ma niski indeks glikemiczny i pozwoli Ci na trzymanie cukru pod kontrolą. Wcale nie musisz rezygnować ze słodkich śniadań, mając IO.

Kluczową kwestią jest ich odpowiednia kompozycja tak, aby zawierały białko, tłuszcze oraz niezbędny błonnik, który opóźnia wchłanianie glukozy, tym samym przeciwdziała nagłemu wzrostowi cukru we krwi. To śniadanie jest rozgrzewające, jeśli zdecydujesz się je zjeść na ciepło, ale świetnie smakuje również na zimno – przetestowane.

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 1 porcja

Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 42 g | Tłuszcze: 35 g | W. netto: 10 g | 420 kcal

SKŁADNIKI

  • 250 ml napoju sojowego
  • 180 g dynia piżmowa
  • 30 g odżywka białkowa
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki erytrytolu
  • 3 g babki jajowatej
  • 20 g masła z orzechów laskowych
  • 20 g orzechów pekan
  • 10 g płatki migdałów

WYKONANIE

  1. Zetrzyj dynie na tarce o małych oczkach.
  2. Zblenduj napój sojowy z odżywką białkowa
  3. Wrzuć do garnka, napój z odżywką, erytrytol, babkę, dynię i babkę, gotuj kilka minut, ciągle mieszając, aż dynia straci surowość i całość lekko zgęstnieje.
  4. Podawaj z resztą dodatków.