To propozycja szybkiego śniadania dla osób zmagających się z insulinoopornością. Ma niski indeks glikemiczny i pozwoli Ci na trzymanie cukru pod kontrolą. Wcale nie musisz rezygnować ze słodkich śniadań, mając IO.
Kluczową kwestią jest ich odpowiednia kompozycja tak, aby zawierały białko, tłuszcze oraz niezbędny błonnik, który opóźnia wchłanianie glukozy, tym samym przeciwdziała nagłemu wzrostowi cukru we krwi. To śniadanie jest rozgrzewające, jeśli zdecydujesz się je zjeść na ciepło, ale świetnie smakuje również na zimno – przetestowane.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 1 porcja
Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 42 g | Tłuszcze: 35 g | W. netto: 10 g | 420 kcal
SKŁADNIKI
- 250 ml napoju sojowego
- 180 g dynia piżmowa
- 30 g odżywka białkowa
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki erytrytolu
- 3 g babki jajowatej
- 20 g masła z orzechów laskowych
- 20 g orzechów pekan
- 10 g płatki migdałów
WYKONANIE
- Zetrzyj dynie na tarce o małych oczkach.
- Zblenduj napój sojowy z odżywką białkowa
- Wrzuć do garnka, napój z odżywką, erytrytol, babkę, dynię i babkę, gotuj kilka minut, ciągle mieszając, aż dynia straci surowość i całość lekko zgęstnieje.
- Podawaj z resztą dodatków.