Nie masz czasu na pichcenie o poranku? Doskonale Cię rozumiem! U mnie też z czasem krucho J To śniadanie, które przygotujesz w zaledwie 10 minut, jest proste i bardzo smaczne. Zawsze mam w lodówce twaróg albo serek wiejski, to szybka opcja na śniadanie i kolacje nawet dla najbardziej zabieganych.
Wystarczy dodać dowolne warzywa, które masz pod ręką, dorzucić jakieś orzechy lub pestki, coś zielonego typu roszponka lub rukola i gotowe! Powiem więcej, jeśli nie przepadasz za gotowaniem i codzienne przygotowanie posiłku jest dla Ciebie męczące, zrób od razu porcje na dwa dni.
Taki system gotowania jest we wszystkich moich jadłospisach, pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i wykorzystać składniki na maxa! A jeśli nie lubisz monotonni mam TIP – wystarczy, że zrobisz bazę, czyli twaróg + śmietana jednego dnia dodaj pomidory i ogórek a kolejnego rzodkiewkę i suszone pomidory.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 1 porcja
Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 30 g | Tłuszcze: 45 g | W. netto: 8 g | 569 kcal
SKŁADNIKI
- 150 g twaróg tłusty
- 40 g śmietana 18%
- 30 g papryki
- 1 łyżka oliwy
- 15 g oliwek
- 15 g orzechów pekan
- 2 liście sałaty rzymskiej
- 1/5 szt. czerwonej cebuli
- garść kiełki rzodkiewki
WYKONANIE
- Rozgnieć twaróg z oliwą i śmietaną, dodaj pieprz i sól do smaku.
- Porwij sałatę, pokrój paprykę, wyłóż twaróg.
- Posyp siekaną cebulką, dodaj oliwki i orzechy.