przepis02
297649087_1107781033485638_5599067556565556512_n

O AUTORZE:

Cześć! Jestem Aneta Lizogub i dietetyką, a dokładnie dietą ketogeniczną zajmuję się już od wielu lat. To moja pasja i jednocześnie pomysł na życie. Przygotowuję gotowe jadłospisy, pomagam skutecznie chudnąć i opowiadam, na czym tak właściwie polega dieta ketogeniczna. Chętnie dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc innym wprowadzić w życie model żywienia w ramach diety keto. Dieta niskowęglowodanowa pomogła mi odzyskać zdrowie i całkowicie odmienić swoje życie. W praktyce działam jako dietetyk, a od kilku lat stosuję ketogeniczny model żywienia. Stawiam na proste rozwiązania i ciągłe szkolenia – dla mnie dieta keto nie ma żadnych tajemnic!

Śniadanie w 10 minut!

Nie masz czasu na pichcenie o poranku? Doskonale Cię rozumiem! U mnie też z czasem krucho J To śniadanie, które przygotujesz w zaledwie 10 minut, jest proste i bardzo smaczne. Zawsze mam w lodówce twaróg albo serek wiejski, to szybka opcja na śniadanie i kolacje nawet dla najbardziej zabieganych.

Wystarczy dodać dowolne warzywa, które masz pod ręką, dorzucić jakieś orzechy lub pestki, coś zielonego typu roszponka lub rukola i gotowe! Powiem więcej, jeśli nie przepadasz za gotowaniem i codzienne przygotowanie posiłku jest dla Ciebie męczące, zrób od razu porcje na dwa dni.

Taki system gotowania jest we wszystkich moich jadłospisach, pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i wykorzystać składniki na maxa! A jeśli nie lubisz monotonni mam TIP – wystarczy, że zrobisz bazę, czyli twaróg + śmietana jednego dnia dodaj pomidory i ogórek a kolejnego rzodkiewkę i suszone pomidory.

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 1 porcja

Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 30 g | Tłuszcze: 45 g | W. netto: 8 g | 569 kcal

SKŁADNIKI

  • 150 g twaróg tłusty
  • 40 g śmietana 18%
  • 30 g  papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 15 g oliwek
  • 15 g orzechów pekan
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • 1/5 szt. czerwonej cebuli
  • garść kiełki rzodkiewki

WYKONANIE

  1. Rozgnieć twaróg z oliwą i śmietaną, dodaj pieprz i sól do smaku.
  2. Porwij sałatę, pokrój paprykę, wyłóż twaróg.
  3. Posyp siekaną cebulką, dodaj oliwki i orzechy.