Kiedy czytam ankiety moich przyszłych Podopiecznych i przechodzę do rubryki „produkty których nie lubisz” niemal zawsze pojawia się wątróbka i brukselka 😀 nic dziwnego oba produkty są dosyć specyficzne.
Z doświadczenia wiem, że sposób przygotowania jednego i drugiego to klucz do finalnego smaku. Jeśli mogę podpowiedzieć to wątróbka kacza lub indycza wydaje się być dużo lepszym wyborem niż z kurczaka. Są delikatniejsze w smaku, bez przerostów, czyste.
Konieczne jest jej kilkukrotne wypłukanie do czystej wody i usunięcie pęcherzyków jeśli są. Wątróbka wymaga krótkiej obróbki, zawsze duszę ją dodatkowo kilka minut w towarzystwie kilku łyżek wody wychodzi soczysta, dodatek sosu sojowego też jest fajną opcją.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 36 g | Tłuszcze: 25 g | W. netto: 6 g | 420 kcal
SKŁADNIKI
- 300 g wątróbka drobiowa
- 100 g cebuli
- 300 g brukselki
- 3 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
WYKONANIE
- Przekrój brukselkę na pół i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Posiekaj cebulę na wąskie piórka, zeszklij na oliwie.
- W międzyczasie wypłucz wątróbkę, usuń pęcherzyki i zrosty, zrób miejsce i na patelni i obsmaż wątróbkę po kilka minut z obu stron, dorzuć przyprawy i brukselkę.
- Wlej 4 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 5-7 minut.