przepis-8
297649087_1107781033485638_5599067556565556512_n

O AUTORZE:

Cześć! Jestem Aneta Lizogub i dietetyką, a dokładnie dietą ketogeniczną zajmuję się już od wielu lat. To moja pasja i jednocześnie pomysł na życie. Przygotowuję gotowe jadłospisy, pomagam skutecznie chudnąć i opowiadam, na czym tak właściwie polega dieta ketogeniczna. Chętnie dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc innym wprowadzić w życie model żywienia w ramach diety keto. Dieta niskowęglowodanowa pomogła mi odzyskać zdrowie i całkowicie odmienić swoje życie. W praktyce działam jako dietetyk, a od kilku lat stosuję ketogeniczny model żywienia. Stawiam na proste rozwiązania i ciągłe szkolenia – dla mnie dieta keto nie ma żadnych tajemnic!

Wątróbka z brukselką

Kiedy czytam ankiety moich przyszłych Podopiecznych i przechodzę do rubryki „produkty których nie lubisz” niemal zawsze pojawia się wątróbka i brukselka 😀 nic dziwnego oba produkty są dosyć specyficzne.

Z doświadczenia wiem, że sposób przygotowania jednego i drugiego to klucz do finalnego smaku. Jeśli mogę podpowiedzieć to wątróbka kacza lub indycza wydaje się być dużo lepszym wyborem niż z kurczaka. Są delikatniejsze w smaku, bez przerostów, czyste.

Konieczne jest jej kilkukrotne wypłukanie do czystej wody i usunięcie pęcherzyków jeśli są. Wątróbka wymaga krótkiej obróbki, zawsze duszę ją dodatkowo kilka minut w towarzystwie kilku łyżek wody wychodzi soczysta, dodatek sosu sojowego też jest fajną opcją.

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 36 g | Tłuszcze: 25 g | W. netto: 6 g | 420 kcal

SKŁADNIKI

  • 300 g wątróbka drobiowa
  • 100 g cebuli
  • 300 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej

WYKONANIE

  1. Przekrój brukselkę na pół i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Posiekaj cebulę na wąskie piórka, zeszklij na oliwie.
  3. W międzyczasie wypłucz  wątróbkę, usuń pęcherzyki i zrosty, zrób miejsce i na patelni i obsmaż wątróbkę po kilka minut z obu stron, dorzuć przyprawy i brukselkę.
  4. Wlej 4 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 5-7 minut.