przepis-6
297649087_1107781033485638_5599067556565556512_n

O AUTORZE:

Cześć! Jestem Aneta Lizogub i dietetyką, a dokładnie dietą ketogeniczną zajmuję się już od wielu lat. To moja pasja i jednocześnie pomysł na życie. Przygotowuję gotowe jadłospisy, pomagam skutecznie chudnąć i opowiadam, na czym tak właściwie polega dieta ketogeniczna. Chętnie dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc innym wprowadzić w życie model żywienia w ramach diety keto. Dieta niskowęglowodanowa pomogła mi odzyskać zdrowie i całkowicie odmienić swoje życie. W praktyce działam jako dietetyk, a od kilku lat stosuję ketogeniczny model żywienia. Stawiam na proste rozwiązania i ciągłe szkolenia – dla mnie dieta keto nie ma żadnych tajemnic!

Zupa krem z brokuła z mięsem

Gdyby ktoś mi powiedział, że polubię zupy krem, roześmiałabym się radośnie. 🙂 A jednak!
Polubiłam je na równi z innym rodzajem pod jednym warunkiem. Muszą mieć jakiś wyrazisty akcent lub same w sobie być wyraziste i wtedy stawiam na delikatne dodatki.

Wersja, którą tu widzisz to zdecydowanie opcja pierwsza. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, a podkręcenie go chilli dopełnia całość. Dzięki temu nielubiany przez wiele osób brokuł i szpinak można sprytnie przemycić w daniu a warto, bo oba warzywa mają fantastyczne właściwości.

Czosnkowy posmak zielonej zupy, ostre i wyraziste smaki mięsnego dodatku i słony parmezan oraz chrupiące pestki słonecznika… Ach co to jest za połączenie! Spróbuj koniecznie, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu.

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 1 porcja

Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 42 g | Tłuszcze: 35 g | W. netto: 14 g | 585 kcal

SKŁADNIKI

  • 150 g brokuł
  • 120 g mięso mielone z indyka
  • 100 g szpinak mrożony
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 ml oliwy
  • 15 g parmezan
  • 30 g koncentrat pomidorowy
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki oregano
  • natka pietruszki
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki czosnek granulowany
  • 10 g słonecznik

WYKONANIE

  1. Ugotuj brokuła.
  2. Zmiażdż i podsmaż czosnek na 1/2  łyżce oliwy.
  3. Wrzuć do garnka brokuły, szpinak, podsmażony czosnek, 300 ml wody, sól, pieprz -zblenduj i gotuj przez kilka minut, na koniec dodaj śmietankę.
  4. W międzyczasie usmaż mięso na oliwie 10 ml z przyprawami, dodaj koncentrat i 3-5 łyżek wody (opcjonalnie chilli).
  5. Zupę podawaj z mięsem, posyp parmezanem, słonecznikiem i świeżą pietruszką.