Gdyby ktoś mi powiedział, że polubię zupy krem, roześmiałabym się radośnie. 🙂 A jednak!
Polubiłam je na równi z innym rodzajem pod jednym warunkiem. Muszą mieć jakiś wyrazisty akcent lub same w sobie być wyraziste i wtedy stawiam na delikatne dodatki.
Wersja, którą tu widzisz to zdecydowanie opcja pierwsza. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, a podkręcenie go chilli dopełnia całość. Dzięki temu nielubiany przez wiele osób brokuł i szpinak można sprytnie przemycić w daniu a warto, bo oba warzywa mają fantastyczne właściwości.
Czosnkowy posmak zielonej zupy, ostre i wyraziste smaki mięsnego dodatku i słony parmezan oraz chrupiące pestki słonecznika… Ach co to jest za połączenie! Spróbuj koniecznie, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 1 porcja
Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 42 g | Tłuszcze: 35 g | W. netto: 14 g | 585 kcal
SKŁADNIKI
- 150 g brokuł
- 120 g mięso mielone z indyka
- 100 g szpinak mrożony
- 1 ząbek czosnku
- 15 ml oliwy
- 15 g parmezan
- 30 g koncentrat pomidorowy
- 30 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki oregano
- natka pietruszki
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki czosnek granulowany
- 10 g słonecznik
WYKONANIE
- Ugotuj brokuła.
- Zmiażdż i podsmaż czosnek na 1/2 łyżce oliwy.
- Wrzuć do garnka brokuły, szpinak, podsmażony czosnek, 300 ml wody, sól, pieprz -zblenduj i gotuj przez kilka minut, na koniec dodaj śmietankę.
- W międzyczasie usmaż mięso na oliwie 10 ml z przyprawami, dodaj koncentrat i 3-5 łyżek wody (opcjonalnie chilli).
- Zupę podawaj z mięsem, posyp parmezanem, słonecznikiem i świeżą pietruszką.