przepis-5
297649087_1107781033485638_5599067556565556512_n

O AUTORZE:

Cześć! Jestem Aneta Lizogub i dietetyką, a dokładnie dietą ketogeniczną zajmuję się już od wielu lat. To moja pasja i jednocześnie pomysł na życie. Przygotowuję gotowe jadłospisy, pomagam skutecznie chudnąć i opowiadam, na czym tak właściwie polega dieta ketogeniczna. Chętnie dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc innym wprowadzić w życie model żywienia w ramach diety keto. Dieta niskowęglowodanowa pomogła mi odzyskać zdrowie i całkowicie odmienić swoje życie. W praktyce działam jako dietetyk, a od kilku lat stosuję ketogeniczny model żywienia. Stawiam na proste rozwiązania i ciągłe szkolenia – dla mnie dieta keto nie ma żadnych tajemnic!

Zupa ogórkowa

Ogórkowa czy pomidorowa? Która była Twoją ulubioną? Ja nigdy nie mogłam się zdecydować. Dzisiaj przedstawiam Ci zupę ogórkową, choć w wersji odchudzonej, która sprawdzi się idealnie na redukcję.

Wiem, że być może przeglądając moje różne przepisy, widzisz małą zawartość tłuszczu – to celowy zabieg . Już tłumaczę, Tłuszcz na keto jest ważny, ale jego rodzaj w diecie jeszcze ważniejszy! Pisałam artykuł o diecie śródziemnomorskiej, gdzie znajdziesz więcej informacji na ten temat.

Wolę więc zrobić zupę na chudym mięsie i zagryźć garścią orzechów, niż utopić w niej żeberka i mascarpone. Taka wersja niestety nie będzie sprzyjał insulinowrażliwości i redukcji stanów zapalnych a myślę, że spora część osób chce się obu pozbyć. Co nie znaczy, że te produkty są złe, ale jak zawsze chodzi o częstotliwość ich jedzenia.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 2 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 29 g | Tłuszcze: 24 g | W. netto: 7 g | 382 kcal

SKŁADNIKI

  • 250 g ogórki kiszone
  • 250 g pierś z kurczaka
  • 100 g kalarepa
  • 100 g marchew
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 kulki ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • garść koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • ½ łyżeczka papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki przyprawy curry

WYKONANIE

  1. Pokrój kalarepę i marchewkę w niedużą kostkę, dodaj ząbki czosnku, ziele i liść laurowy, gotuj w 300 ml wody z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli aż będą prawie miękkie (nie wylewaj wody).
  2. W międzyczasie podsmaż kurczaka na oliwie wymieszanego z przyprawami- wrzuć do zupy z zawartością tłuszczu z patelni- trzymaj na minimalnym ogniu.
  3. Zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach i dodaj do zupy oraz 200-300 ml zwykłej wody/wody z ogórków dobierz proporcje pod swój smak- gotuj 5-7 minut.
  4. Na koniec dodaj śmietankę i posiekany koperek.