Ogórkowa czy pomidorowa? Która była Twoją ulubioną? Ja nigdy nie mogłam się zdecydować. Dzisiaj przedstawiam Ci zupę ogórkową, choć w wersji odchudzonej, która sprawdzi się idealnie na redukcję.
Wiem, że być może przeglądając moje różne przepisy, widzisz małą zawartość tłuszczu – to celowy zabieg . Już tłumaczę, Tłuszcz na keto jest ważny, ale jego rodzaj w diecie jeszcze ważniejszy! Pisałam artykuł o diecie śródziemnomorskiej, gdzie znajdziesz więcej informacji na ten temat.
Wolę więc zrobić zupę na chudym mięsie i zagryźć garścią orzechów, niż utopić w niej żeberka i mascarpone. Taka wersja niestety nie będzie sprzyjał insulinowrażliwości i redukcji stanów zapalnych a myślę, że spora część osób chce się obu pozbyć. Co nie znaczy, że te produkty są złe, ale jak zawsze chodzi o częstotliwość ich jedzenia.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję: Białko: 29 g | Tłuszcze: 24 g | W. netto: 7 g | 382 kcal
SKŁADNIKI
- 250 g ogórki kiszone
- 250 g pierś z kurczaka
- 100 g kalarepa
- 100 g marchew
- 3 łyżki oliwy
- 2 kulki ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- garść koperku
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml śmietanki 30%
- ½ łyżeczka papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki przyprawy curry
WYKONANIE
- Pokrój kalarepę i marchewkę w niedużą kostkę, dodaj ząbki czosnku, ziele i liść laurowy, gotuj w 300 ml wody z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli aż będą prawie miękkie (nie wylewaj wody).
- W międzyczasie podsmaż kurczaka na oliwie wymieszanego z przyprawami- wrzuć do zupy z zawartością tłuszczu z patelni- trzymaj na minimalnym ogniu.
- Zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach i dodaj do zupy oraz 200-300 ml zwykłej wody/wody z ogórków dobierz proporcje pod swój smak- gotuj 5-7 minut.
- Na koniec dodaj śmietankę i posiekany koperek.