CZY WIESZ, ŻE „dieta” niechlubnie kojarząca się z restrykcją kaloryczną, liściem sałaty i wyrzeczeniami to inaczej sposób żywienia? TAK! Twój aktualny styl żywienia to też dieta, bez względu na to jak się nazywa i ile kalorii jesz. 🙂 Nazwy diet są różne w zależności od np. eliminacji czy też ograniczeń pewnych produktów. Czynnikiem wspólnym jest makro – czyli podaż określonych makroskładników, wyrażona w procentach.
W żywieniu wyróżniamy 3 główne makroskładniki:
- Białka – produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego np. mięso, nabiał, jaja, ryby, groch, soja.
- Tłuszcze – znajdują się również w produktach zwierzęcych i roślinnych np. tłuste mięso, oleje, oliwa pestki, nasiona.
- Węglowodany – kasze, ryże, makarony, chleb, cukier, owoce, warzywa.
Dieta niskowęglowodanowa (low carb) – rodzaje
Dieta low carb – czyli niskie węgle 🙂 jak sama nazwa mówi, ograniczamy węglowodany. Z uwagi na to wyróżnia się różne rodzaje diet niskowęglowodanowych, w zależności od ich procentowego udziału.
- dieta ketogeniczna zawartość węglowodanów wynosi do 50 gramów lub mniej niż 10%,
- dieta niskowęglowodanowa, gdzie wartość węglowodanów oscyluje poniżej 120 g lub mniej niż 26%,
- średniowęglowodanowa, spożycie węglowodanów to ok. 26-45 %,
Być może w poszukiwaniu informacji na ten temat dotarłaś również do nazw dieta Atkinsa, dieta Dukana, dieta Kwaśniewskiego. Co prawda te modele żywieniowe znacznie się od siebie różnią jednak wspólnym mianownikiem, jest niska podaż węglowodanów.